Volebná komisia Bratislavského kraja má osem členov

03.10.2013 Bratislava

Bratislava 3. októbra (TASR) - Volebná komisia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) má osem členov. Jej predsedom sa stal Ján Keselý (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených). Podpredsedníčkou je Katarína Šintalová (Ľudová strana Naše Slovensko). TASR o tom dnes informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

Na svojom prvom zasadnutí zložili členovia sľub do rúk predsedu BSK Pavla Freša. Po slávnostnej časti prvého zasadnutia začali členovia komisie BSK s preskúmaním kandidačných listín a registráciou kandidátov.

Kandidačné listiny podalo 23 politických strán, hnutí a koalícií a 26 nezávislých kandidátov. O poslanecký mandát do zastupiteľstva BSK sa uchádza 293 kandidátov, z čoho sa ale dvaja vzdali mandátu na poslanca.

O post predsedu BSK sa uchádza 12 kandidátov, z toho jeden nezávislý.

Do 15. októbra zašle volebná komisia BSK zoznam kandidátov podľa volebných obvodov Ústrednej volebnej komisii a obvodným úradom na území samosprávneho kraja.

Kandidačné listiny pre voľby na predsedu VÚC a do zastupiteľstva mohli podávať osobitne za každý volebný obvod politické strany a nezávislí kandidáti. V BSK je 18 volebných obvodov. Sú zložené z bratislavských mestských častí, obcí a miest v Bratislavskom kraji.

Každý kandidát sa do troch dní pred začatím volieb (konajú sa 9. novembra) môže písomne vzdať svojej kandidatúry, do tohto času môže kandidatúru písomne odvolať aj politická strana, ktorá ho nominovala.

V regionálnych voľbách sa kandidáti na hlasovacích lístkoch krúžkujú. Neplatný je hlasovací lístok, ktorý nie je na predpísanom tlačive, na ktorom volič neoznačil zakrúžkovaním ani jedného kandidáta, alebo ak označil zakrúžkovaním viac kandidátov, než má byť vo volebnom obvode zvolených do zastupiteľstva, alebo neoznačil zakrúžkovaním ani jedného kandidáta pre voľby predsedu, alebo ak zakrúžkovaním označil viac ako jedného kandidáta na predsedu VÚC.
 

Vyberte región

mark